Форум Балтазаровки

Темы для публикаций и разговоров


Первое документальное родословное древо
15 марта 2009 (вчитель)

Історична довідка по школі
15 марта 2009 (вчитель)

Школа
15 марта 2009 (вчитель)

Сучасний стан, визначні події та постаті
15 марта 2009 (вчитель)

Анкетні дані про село
15 марта 2009 (вчитель)

Смотреть все темы села

Вопросы-ответы Интервью Все записи

1

Ip: 93.180.212.11 Тема: Історична довідка по школі

    Старожили нашого села пам’ятають школу з 1936 року. Вона була розташована біля старинного будинку, де в даний час проживає настоятель Української Православної церкви Святого Миколая Ієрей Тулайдан Василь Юрійович. Приміщення школи не збереглося. На той час вчителювала Олександра Петрівна Чорна. Школа була малокомплектна, кількість учнів досягала 10 чоловік. В Чаплинці в той час існував нульовий клас, до якого приймали з 7 років, а до першого класу діти йшли з 8 років. В Балтазарівці навчання починалось з першого класу.
    Школярів того часу привчалися до суспільно корисної праці. Їхнім обов’язком було два рази на рік прибирати територію села. За сумлінну працю діти отримували подяку, пригощалися цукерками. Цим усім керував тогочасний директор зернорадгоспу ім.К.Маркса ГЕРАСЕНЮК.

    Серпень 1941 року.
  В приміщенні школи почало працювати хірургічне відділення військового госпіталю. Поранених було дуже багато . Хірурги працювали без сну по кілька днів .Перед їхніми очима на столі розверзались такі безодні страждань, що всяка свіжа людина зомліла б, зійшлася б слізьми наблизившись хоч на годину до цього жахливого жертовника війни. Виносили в безтямі медсестер від багатьох безсонних ночей.
    Після операцій бійців переносили до будинку сільського клубу, що виконував функції лікарняних палат . Тому 1-го вересня 1941 року шкільні двері для дітей були зачинені. Але навіть діти в цей жорстокий період проявляли своє милосердя. Вони приносили парене молоко та домашній хліб для поранених. У дні чорної окупації школа не працювала.

30    жовтня 1943 року Балтазарівка була звільнена радянськими солдатами .
Почалися героїчні роки перебудови.
  Лише в 1946 році шкільний дзвоник покликав дітей за парти .В школу районний відділ освіти направляє молоду вчительку ТЕРЛЕЦЬКУ ЗІНАІДУ ГРИГОРІВНУ .
  Терлецька З.Г. народилась у 1923 році у селянській сім»ї в селі Преображенка. Закінчила педучилище. В роки війни примусово була відправлена в Німеччину. Після визволення повернулась додому. Працювала учителем у селах Балтазарівці, Рачівці.
  Добре розуміла ,що тільки живий приклад виховує дитину, а не самі слова , хоч самі хороші, але не підкріплені справою. Вона була наставником, людиною, від якої діти хочуть взяти не тільки знання, уміння, а також мати рецепт щастя.
Створювала на уроках «ситуацію успіху», викликала у дітей потреби самостійно знаходити відповідь на запитання. У даний час Зінаіда Григорівна на заслуженому відпочинку.
  Разом з Зінаідою Григорівною в малокомплектній школі працювала позаштатною піонервожатою Звонарьова Галина Федорівна (Савіцька).
  У 50-х роках в школі почала працювати СОРОКЕР КАТЕРИНА ІСИДОРІВНА. Вона народилась у 1911 році .Брала участь у ліквідації неграмотності. В 1932 році була направлена на навчання до Бериславського педучилища. Після закінчення навчання працювала в школах Чаплинського району. Нагороджена медалями « ЗА ДОБЛЕСНУ ПРАЦЮ», «ЗА ДОВГОЛІТНЮ ДОБРОСОВІСНУ ПРАЦЮ».
  В 1956 році в школу прибуває МАРИНЕЦЬ ВАЛЕНТИНА МИХАЙЛІВНА (Ковшеніна). КОВШЕНІНА В.М. – вчитель початкових класів .За роки своєї діяльності стала справжнім майстром педагогічної праці у початкових класах. Вона вела школу передового досвіду вчителів початкових класів району. Проводила цікаву і змістовну роботу з класом. Була керівником гуртка технічного моделювання початкових класів. Під її керівництвом гуртківці займали призові місця на районних олімпіадах з технічного моделювання .
  Була керівником методичного об’єднання вчителів початкових класів школи. Чудово співає. Була активною учасницею художньої самодіяльності . За сумлінну працю присвоєно звання «СТАРШОГО ВЧИТЕЛЯ».
  З 50-х років школа поступово переходила в семирічну. Кількість вчителів почала збільшуватись. Були направлені КАЧУРОВСЬКА ЕМІЛІЯ ІВАНІВНА, ДУБИНСЬКА (ПОЛОВIНСЬКА) ЗІНАІДА ЯКІВНА.
  З 1958 по 1968 рік директором школи був ЛЕВАШОВ МИХАЙЛО МИКОЛАЙОВИЧ.
  З 1968 року в зв’язку з його виїздом школу очолила КАЧУРОВСЬКА ЕМІЛІЯ ІВАНІВНА.В 1965 році було побудовано нове приміщення 8 річної школи. Школа переросла в середню в 1979 році, коли було добудовано новий двоповерховий корпус. Школа стала опорно –показовою, завдяки керівництву директора Качуровської ЕІЛІЇ ІВАНІВНИ. Було згуртовано сильний педагогічний колектив. Слава про школу лунала за межами району. Качуровська Е.І. народилась в 1931 році в с.Преображенка в селянській сім»ї. Закінчила Бериславське педучилище, а потім Херсонський педінститут за спеціальністю учитель біології. Показала себе не тільки вмілим керівником, але відмінним педагогом. Кабінету біології було присвоєно звання «КРАЩИЙ КАБІНЕТ ОБЛАСТІ». Трагічна смерть в березні 1981 року перервала її діяльність.
  Вчителі району приїздили вивчати передовий досвід вчителя математики ПОЛОВІНСЬКОЇ ЗІНАІДИ Яківни. За старанну працю вона була нагороджена медаллю А.С.МАКАРЕНКА.
  Свій досвід, вміння передавала молодим вчителям БУГА АНТОНІНА МИКОЛАЇВНА.У школі з 1974 року працювала учителем хімії. Переїхала з Хмельницької області. Талановита, творча, їй притаманна особистісно-усвідомлена свобода організації педагогічної діяльності не за показом, а за внутрішнім бажання і мотивом. Вона вміє брати на себе відповідальність у виявленні і вирішенні важливих педагогічних проблем, здатністю обігнати себе вчорашню, заглянути у майбутнє, відшукати нові творчі повороти і педагогічні знахідки. Вона бачила дитину не тільки такою, якою вона є, а й якою може стати за сприятливих для її розвитку умов, вміла вселити в кожну дитину віру у власні сили. Основним своїм завданням вважала не «донести», «пояснити» і «показати» учням , а організувати спільний пошук розв’язання завдання, вирішення проблеми. Була вчителем першої категорії, присвоєно звання «СТАРШОГО ВЧИТЕЛЯ», звання «ЗАСЛУЖЕНИЙ УЧИТЕЛЬ УКРАЇНИ».
  З 1981 року по 1986 рік школу очолювала СЛОБОДЯНИК ЛЮДМИЛА ІВАНІВНА учитель історії.
  Потім школою керували РЕНКАС АЛЛА ВАСИЛІВНА та СІНАЄВСЬКИЙ ВІКТОР ДМИТРОВИЧ.
  З 1998 року директором школи працює КАЧУРОВСЬКА ОЛЕКСАНДРА Петрівна. На сьогоднішній день в школі навчається 217 учнів. Педагогічний колектив налічує 21чол.

15 марта 2009


1


  Закрыть  
  Закрыть